Sprawdzone domowe sposoby

Zatrucie jodyną

Zatrucie jodyną jest najczęściej przypadkowe. Zdarza się zwykle u dzieci, kiedy dziecko pozostawione bez opieki próbuje samo zawartości różnych flaszeczek. Znane są też przypadki zatruć, gdy omyłkowo podano dziecku jodynę zamiast lekarstwa.

Objawy zatrucia to: brązowe zabarwienie skóry i błony śluzowej jamy ustnej. Zatruty odczuwa silny ból jamy ustnej, przełyku i żołądka. Występuje u niego ślinotok, krwawe stolce i wymioty, a z powodu uszkodzenia nerek - bezmocz lub skąpomocz. Z objawów ogólnych wymienić trzeba ból głowy, szum w uszach, pragnienie (z powodu utraty wody z wodnymi stolcami i wymiotami). Śmierć przy ciężkich zatruciach następuje najczęściej w ciągu 48 godzin po zatruciu. W przypadkach wątpliwych, kiedy nie wiemy, czy jodyna jest przyczyną zatrucia, dodajemy mąkę do wymiocin. Jeżeli wymiociny zabarwiają się na niebiesko, to jest to niewątpliwy dowód, że przyczyną zatrucia jest jodyna (jod).

Zatrutemu podajemy (jeśli jest przytomny) mleko, papkę kartoflaną, mąkę kartoflaną (krochmal - jedną łyżeczkę stołową na szklankę wody) i wywołujemy tak długo wymioty, aż podawany krochmal przestanie się zabarwiać na niebiesko. Na głowę kładziemy zatrutemu worek z lodem, zimną wodą lub zimny kompres. Potem podajemy mocną herbatę albo kawę. Możemy podać również 6-10 kropel kardiamidu (w zależności od wieku). Inne środki stosuje już lekarz, do którego niezwłocznie należy się zwrócić.




Pokrewne tematy: