Sprawdzone domowe sposoby

Wołek zbożowy

Wołek zbożowy bezskrzydły chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych i grupy długoryjkowatych. Osiąga długość ok. 4 mm, ma barwę brunatną, prawie czarną, z połyskiem. Występuje wyłącznie w spichrzach, magazynach zbożowych, mieszkaniach ludzi - nie występuje natomiast w warunkach naturalnych.

Cały rozwój wołka odbywa się wewnątrz ziarna starannie wybranego przez samicę dbającą, aby starczyło pokarmu do końca rozwoju larwy. Przed złożeniem jajeczek samica wygryza otwór, do którego składa pojedyncze jajeczko i zalepia go lepką wydzieliną. Robi to na tyle starannie, że gołym okiem trudno takie ziarno rozpoznać. Samica składa przeciętnie 2 jaja dziennie przez okres od kilku tygodni do kilku miesięcy, w zależności od temperatury. Rozwój larw (cały odbywa się wewnątrz ziarna w którym zozstało złożone jajeczko), z czterokrotnym linieniem, trwa około 20-30 dni. Po tym okresie następuje przepoczwarczenie i po następnych 10 dniach z wnętrza ziarna wychodzi dorosły owad, który - tak jak i larwa - odżywia się ziarnem. W polskich warunkach, w nieogrzewanych pomieszczeniach, w ciągu roku przychodzą na świat 2 pokolenia. W ogrzewanych może byc ich nawet pięć.

Oprócz ziarna zbóż, łupem ich pada gruboziarnista kasza, kukurydza, makaron, migdały, orzechy.i płatki owsiane. Wołki nie żerują natomiast na grochu i roślinach oleistych.

Zwalczanie wołka zbożowego polega na częstym przeglądaniu zapasów, stukaniu, przesuwaniu torebek z produktami zbożowymi. Okazuje się, że nie lubią one hałasu i niechętnie osiedlają się w takich miejscach. Pomaga także wymrożenie w temperaturze min. -15°C przez conajmniej 24h. Również wyprażanie zboża w temp. 55-60°C przez conajmniej 48 godzin przynosi efekty. Niestety, ziarno, w którym pojawiły sie wołki, mimo ich usunięcia, nie nadaje się do spożycia, ze względu na bakterie i grzyby chorobotwórcze.




Pokrewne tematy: