Sprawdzone domowe sposoby

Wołek ryżowy

Wołek ryżowy jest nieco mniejszy niż wołek zbożowy i w odróżnieniu od niego posiada skrzydełka, jest jaśniejszy a na pokrywach ma cztery wyraźne czerwone plamki. Występuje w naturze - w klimacie subtropikalnym, w południowej Azji, gdzie można go spotkać na polach ryżowych. Tak jak wcześniej wspomniano jest owadem uskrzydlonym i normalnie lata, co pozwala mu stosunkowo łatwo się rozprzestrzeniać.

W naszym klimacie spotkać go można w magazynach zbożowych i domowych spiżarniach. W czasie zimy łatwo ginie, jeśli pomieszczenie nie jest ogrzewane. W temperaturze 0°C dorosłe chrząszcze giną po 63 dniach, larwy po 30, a jaja po 19 dniach.

W okresie rozwoju larw, zarażone wołkiem produkty są pozornie zdrowe, tylko otworek pozostawiony przez dorosłego owada po jego wyjściu z ziarna pozwala stwierdzić, źe żerują tu wołki zbożowe. Żywi się głównie ryżem (jak wskazuje nazwa) ale także nie pogardzi zbożem i jego przetworami, suszonymi owocami i różnymi nasionami.

W magazynych i składach tępi się wołki środkami chemicznymi lub przez zastosowanie wysokiej temperatury. Powyżej 35°C wszystkie postacie chrząszcza giną już po 14 dniach. Zaatakowane przez wołka zapasy domowe nadają się tylko jako karma dla ptaków lub zwierząt gospodarskich.




Pokrewne tematy: