Sprawdzone domowe sposoby

Szubak dwukropek

Szubak dwukropek (łac. Attagenus Pellio) jest niewielkim (długość ciała 3,5-6 mm), smuklejszym od mrzyka chrząszczem. Na środku czarnobrązowych chitynowych pokryw ma dwie widoczne gołym okiem białe plamki, dwie podobne, ale znacznie mniejsze - po bokach oraz trzy - u podstawy przedplecza. Należy także do rodziny skórnikowatych.

Podobnie jak mrzyki szubak chętnie zamieszkuje gniazda ptaków, skąd może przedostać się do naszych mieszkań.

Dorosłe szubaki, podobnie jak mrzyki, odżywiają się nektarem i pyłkami kwiatów. Właściwymi szkodnikami są larwy (brązowe, gęsto owłosione, z pęczkami długich włosów na końcu odwłoka, dochodzące do 9 mm długości).

Larwy szubaków mogą uszkadzać wełnę, futra, skóry, zbiory owadów, a z produktów żywnościowych - wędzone i suszone mięso, suszone zioła, ziarna zbóż, grzyby.

Larwy są stosunkowo mało wrażliwe na insektycydy kontaktowe, ale na szczęście masowo pojawiają się dość rzadko. Artykuły żywnościowe (zioła, przyprawy) zaatakowane przez te szkodniki należy wyrzucić. Larwy bytujące w szafach lub na dywanach możemy zwalczać takimi samymi metodami jak mole i mrzyki.

Rozwój jednego pokolenia szubaka trwa mniej więcej jeden rok.




Pokrewne tematy: