Sprawdzone domowe sposoby

Szczur śniady

Szczur śniady (zwany niekiedy statkowym, dachowym lub czarnym) pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie tworzy liczne podgatunki. Do Europy przywędrował pomiędzy XI a XIII wiekiem. To ten gatunek jest odpowiedzialny za pojawienie się w ciągu następnych kilku stuleci największych plag, głównie dżumy. Naukowcy obliczyli, że wszystkie dotychczasowe wojny nie pochłonęły tylu ofiar ile epidemie chorób roznoszonych przez szczura śniadego. Gwoli ścisłości, należy dodać że to nie szczur był gatunkiem zarażającym ludzi ale pchły, które najpierw żerowały na szczurach a następnie na ludziach, przenosząc zarazki dżumy.

Szczur śniady jest często spotykany na statkach, chociaż sam unika wody i pływa tylko w razie konieczności. Często spotyka się go w ciepłych piwnicach, na strychach i górnych piętrach starych, drewnianych budynków. Dobrze wspina się nawet po pionowych ścianach a także potrafi wysoko skakać - nawet do 1 metra.

Osobnik tego gatunku jest mniejszy niż szczur wędrowny. Długość jego ciała wynosi od 13 do 24 cm a ogon jest nieco dluższy: 15-25 cm. W porównaniu ze szczurem wędrownym ma bardziej zaostrzony pyszczek, uszy ma długie, wysunięte do przodu tak, że sięgają połowy oka. Waży na ogół nie więcej niż 200g, ale w sprzyjających warunkach osiąga nawet wagę 300g. Szczur śniady ma delikatną sierść o charakterystycznym ubarwieniu. Na grzbiecie jest czarny lub ciemnobrunatny, brzuch jest wyraźnie jaśniejszy - jasno-szary lub białawy, przy czym granica pomiędzy ciemniejszym grzbietem a jaśniejszym brzuchem jest wyraźnie zaznaczona.

Rozmnaża się szybko (zwłaszcza w sprzyjających warunkach) choć nie jest tak płodny jak szczur wędrowny. W ciągu roku, samice rodzą 2-5 miotów, każdy po średnio 6 młodych. Ciąża trwa ok. 25 dni. Młode są nagie i ślepe. Matka karmi je przez około miesiąc a dojrzałość płciową osiągają w 8-9 tygodniu życia.

Żyje w rodzinnych koloniach liczących do kilkuset osobników. Jest aktywny nocą - w dzień rzadko spotykany. Jest źródłem dużych szkód w uprawach warzyw i owoców. Poza tym, niszczy kable, meble, ściany, fundamenty, odzież i obuwie.

Zwalczany jest głównie przy pomocy pułapek, trutek a także pada ofiarą kotów, kun i ptaków drapieżnych.




Pokrewne tematy: