Sprawdzone domowe sposoby

Skórnik słoniniec

Skórnik słoniniec (łac. nazwa: Dermestes Lardarius) to chrząszcz z rodziny skórnikowatych o wydłużonym kształcie, mierzący około 10 mm. Jest brązowoczarny z jaśniejszym (szarym) pasem na przedniej części chitynowych pokryw, na którym znajduje się sześć ciemnych punktów, a na przedpleczu - żółte plamki.

Pospolity owad w Europie Środkowej, skąd rozprzestrzenił się na cały świat. Zamieszkuje gniazda ptaków, os, pszczół. Spotkać go można na wysuszonych szczątkach zwierząt, a w otoczeniu człowieka - w magazynach mięsa, skór, wędzarniach i czasami w naszych mieszkaniach.

W odróżnieniu od mrzyka i szubaka, dorosłe skórniki żywią się takim samym pokarmem jak larwy i tak jak one są szkodnikami. Cykl rozwojowy tego owada w naszym klimacie, zarówno w przyrodzie, jak i w pomieszczeniach, trwa około roku. W strefach cieplejszych mogą wyrastać dwa (lub więcej) pokolenia rocznie. Samice składają jaja na pożywieniu, które będzie służyło larwom. Młode larwy natychmiast po opuszczeniu osłon jajowych zaczynają żerować i w czasie rozwoju mniej więcej dziesięciokrotnie zwiększają swoje wymiary (początkowo ich długość wynosi 2,5-3 mm). Są brązowe, gęsto owłosione, z dwoma chitynowymi haczykami na końcu odwłoka. Pod koniec okresu rozwojowego larwa wierci korytarz w dostępnym jej twardym materiale (drewnie, korku, plastiku, kości, skórze, a nawet metalu), gdzie chroni się i przeobraża w poczwarkę.

Owady te mogą uszkadzać futra, skóry, wyroby wełniane, a także zjadać i zanieczyszczać przetwory spożywcze: suszone i wędzone mięso, ryby, twarde sery, suszone grzyby oraz kakao i czekoladę.

Z opanowanych przez skórniki wyrobów tekstylnych trzeba usunąć osobniki dorosłe i larwy oraz dokładnie przejrzeć pozostałą odzież i wyroby skórzane. Można także zastosować preparaty o działaniu fumigacyjnym, podobnie jak przy zwalczaniu mrzyków i szubaków. Produkty żywnościowe w znacznym stopniu zaatakowane przez skórniki nadają się, niestety, tylko do wyrzucenia.




Pokrewne tematy: