Sprawdzone domowe sposoby

Mucha ścierwica

Ścierwica (Sarcophaga carnaria) jest duża, szara, łatwo ją rozpoznać po charakterystycznym, przypominającym szachownicę rysunku na odwłoku.

Jest to gatunek żyworodny, czyli nie składa na mięsie jaj ale od razu larwy. Szkodliwość ścierwicy jest podobna jak muchy zielonej.

Omówione wcześniej gatunki much (plujka, zielona) a także ścierwica nie występują masowo. Trzeba jednak przed nimi starannie zabezpieczyć produkty spożywcze (zwłaszcza mięso w czasie przygotowań do obróbki kulinarnej), bo nalatują niepostrzeżenie i od razu składają jaja bądź larwy. Mięso najlepiej nakryć siatką, gazą lub pokrywką. Nie jest to wystarczające zabezpieczenie przed plujką, która podczas lotu zrzuca jaja. Przemywanie mięsa octem lub posypywanie solą nie niszczy rozwijających się w nim larw. Oczywiście, obróbka termiczna (gotowanie, smażenie, duszenie) powoduje że mięso może być bezpiecznie zjedzone.




Pokrewne tematy: