Sprawdzone domowe sposoby

Wywabianie plam z tłuszczów jadalnych

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych z delikatnych tkanin wełnianych
Posypać obficie magnezją, talkiem lub sproszkowaną kredą. Pod plamę podłożyć bibułę. Lekko obciążyć, aby proszek dobrze przylegał do tkaniny. Po 1/2 godz. strzepnąć, oczyścić miękką miotełką. Jeśli plama nie ustąpiła - powtórzyć.

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych z grubych tkanin wełnianych (płaszcze, garnitury)
Posypać obficie talkiem, po 30-40 min. strzepnąć i wyszczotkować. Powtórzyć kilkakrotnie. Nieustępliwą plamę tamponować benzyną ekstrakcyjną i posypać talkiem lub nałożyć papkę z talku i rozpuszczalnika.

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych z tkanin jedwabnych
Obficie posypać talkiem, przykryć bibułą i prasować letnim żelazkiem. Powtórzyć, jeśli plama nie ustępuje, lub stosować papkę z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej.

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych z tkanin typu plusz, aksamit, welwet
Posypać ciepłym, czystym piaskiem, uprzednio lekko podgrzanym w piekarniku. Szczotkować małą szczoteczką do paznokci, strzepnąć. Jeśli trzeba - zabieg powtórzyć lub stosować papkę z magnezji i benzyny ekstrakcyjnej lub użyć jakiegoś gotowego preparatu, np. Starwax.

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych ze sztucznych tkanin
Posypać talkiem, zmyć mydlaną wodą, wysuszyć i ponownie przysypać talkiem.

wywabianie plam z tłuszczów jadalnych z tkanin impregnowanych (nylon, ortalion)
Kłaść, papkę z terpentyny i talku lub magnezji. Suchy proszek strzepnąć, wyszczotkować. Z ortalionu zmywać ciepłym roztworem mydlanym.

Tkaniny podgumowane należy zmywać roztworem środka piorącego.

Plamy z majonezu na różnych typach tkanin należy tamponować benzyną ekstrakcyjną i obficie posypać talkiem.

Plamy z oliwy i oleju jadalnego, na różnych typach tkanin - po obu stronach tkaniny nacierać plamę benzyną i przykładać kawałki czystej bibułki, często je zmieniając. Jeśli tkaninę można prać w wodzie, spłukać obficie, jeśli nie - posypać talkiem, odczekać kilka godzin i wyszczotkować.




Pokrewne tematy: