Sprawdzone domowe sposoby

Nornik bury

Występuje na terenie całego kraju, najliczniej jednak na północy i w górach. Zamieszkuje przede wszystkim wilgotne tereny w lasach mieszanych i liściastych. Na glebach podmokłych gniazda umieszcza w kępach krzewów i traw.

Z wyglądu przypomina nornika polnego, lecz jest nieco większy (długość głowy i tułowia 9-13 cm, ogona 2,5-4 cm). Grzbiet ma szarobrązowy, brzuch srebrzystobiały, spód ogona biały. Uszy i oczy zwierzęcia są małe, brzeg ucha jest słabo owłosiony.

Zimą przenosi się do ogrodów przylegających do "mateczników" i ogryza korę szyjek korzeniowych i pni drzew owocowych na wysokości od powierzchni gleby do powierzchni pokrywy śnieżnej. Natrafiając w glebie na korzenie drzewa owocowego wygryza je na długości 5-10 cm. Korzenie drzew średnicy 2-3 cm mogą być całkowicie przegryzione, choć często, co jest dla tego gatunku charakterystyczne, pozostawia on w uszkodzonym miejscu wąski pasek kory. W przeciwieństwie do nornika polnego i karczownika, nornik bury nie okorowuje korzeni.




Pokrewne tematy: