Sprawdzone domowe sposoby

Mól ziarniak

Mól ziarniak jest nocnym motylem z rodziny molowatych, o długości 6-8 mm i rozpiętości skrzydeł ok. 14 mm. Barwa skrzydeł jest srebrzystoszara z ciemniejszymi plamkami na przedniej parze. Samica składa jaja na ziarnach zbóż w przechowalniach i magazynach, a wyległe gąsienice, o barwie brudno-żółtej, wgryzają się w ziarno, wyjadając zawartość. Wędrują po pryzmach zboża czy nasion roślin strączkowych lub wewnątrz worków, znacząc swoją drogę srebrzystymi nićmi przędnymi i łącząc nimi poszczególne ziarna w dosyć duże grudki. Przepoczwarczają się w szparach podłóg i ścian - stąd konieczne jest dokładnie uszczelnianie wszystkich otworów, aby nie stwarzać dogodnych warunków dla rozwoju szkodnika. W ciągu roku mól ziarniak daje tylko jedno pokolenie.

Jeśli produkty są bardzo zanieczyszczone ziarniakiem - zapas taki nadaje się tylko dla ptaków. Jeśli pasożytów nie ma zbyt wiele - to groch, fasolę czy kaszę można przebrać i dobrze wyprażyć w piekarniku. W składach i magazynach stosuje się te same środki dezynsekcyjne, co przy tępieniu mklików mącznych.




Pokrewne tematy: