Sprawdzone domowe sposoby

Mklik mączny

Mklik mączny (mól zbożowy) to ćma z rodziny omacnikowatych, o długości 10 mm i rozpiętości skrzydeł ok. 25 mm. Przednie skrzydła motyla są białawe, z widocznym zygzakiem, a tylne - jasnożółte z długą frędzlą.

Samica składa jaja na mące (także kukurydzianej) lub na produktach mącznych. Robi to tylko w momencie, kiedy temperatura otoczenia przekroczy 13°C. Same larwy moga rozwijać się juz w temp. 10°C. Młode gąsienice żywią się produktami zbożowymi ale nie gardzą również suszonymi grzybami, owocami oraz jarzynami. Gąsienice mają długość dochodzącą do 15-20 mm, są owłosione, białawe z różowym odcieniem lub szarozielone. Głowa, przedplecze i koniec odwłoka są brązowe. Łatwo je odkryć gołym okiem, gdyż w miejscu żerowania pozostawiają odchody i cząstki pokarmu, połączone nićmi przędnymi. Faza larwalna trwa (w zależności od temperatury) od 30 do 70 dni. Potem larwa szuka zacisznego miejsca w którym utworzy kokon. Po około 10-20 dniach dochodzi do pełnego przepoczwarzenia i z kokonu wydostaje sie dorosły owad. W polskich warunkach klimatycznych rozwijają się przeciętnie 3 pokolenia mklików w roku.

Mklik mączny był niegdyś przekleństwem młynów, gdyż zatykał często przewody maszyn i przegryzał opakowania. Ze spichrzów czy młynów może być przeniesiony do placówek handlowych w starych workach lub w opakowaniach papierowych, a stąd może trafić i do naszych mieszkań.

Dezynsekcje w magazynach i spichrzach przeprowadzane są przez wyspecjalizowane zakłady zwalczania szkodników zbożowo-mącznych środkami chemicznymi lub za pomocą promieni podczerwonych i ultrafioletowych oraz prądów wysokiej częstotliwości. W warunkach domowych można mole zbożowe albo wymrozić, trzymając je przez dłuższy czas w temperaturze -15°C, albo odwrotnie - zabić je wysoką (50-52°C) temperaturą. Zanieczyszczoną mąkę należy przesiać, a kasze przebrać. Jeśli zanieczyszczenia są duże, należy takie produkty wyrzucić lub wysypać dla ptaków. Ważna jest także profilaktyka. Torebki z produktami zbożowymi należy sprawdzić jż zaraz po przyniesieniu ich ze sklepu a potem systematycznie sprawdzać ich stan. Same szafki również wymagają przeglądu - to tam najczęściej (w jakichś szparach, zagłębieniach) pojawiają się poczwarki.

Podobnym szkodnikiem jest mklik próchniczek, a jego larwy żerują nie tylko na produktach zbożowych i suszu owocowym, i grzybowym, ale także na suszonych ziołach, tytoniu, papryce, czekoladzie i innych artykułach spożywczych.




Pokrewne tematy: