Spryskiwanie co dwa dni liści kwiatów wodą zmieszaną z tytoniem lub popiołem z papierosów, pozwoli zlikwidować mszyce na kwiatach doniczkowych.
Mszyc na roślinach szybko się pozbędziemy, gdy spryskamy je ostudzonym naparem ze zwykłej herbaty.
Robaki w doniczce zlikwidujemy polewając ziemię wywarem z liści kasztanowca lub orzecha włoskiego.
Liście paprotki nie zżółkną, jeśli raz w tygodniu kwiatek podlejemy wodą z mlekiem.
Pielęgnacja roślin doniczkowych
Rośliny doniczkowe dobrze rosną, gdy podlewa się je przegotowaną, wystudzoną wodą, wodą mineralną lub wodą, w której gotowały się jajka - zawiera ona bowiem wiele potrzbnych roślinom składników.
Rośliny doniczkowe zimą potrzebują więcej światła. Można je doświetlać przy pomocy świetlówki i nie należy umieszczać doniczek w pobliżu kaloryferów.
Skorupki z jajek dostarczą zakwaszonej ziemi w doniczce naturalnego wapnia.
Gdy wyjeżdżamy na dłużej z domu i chcemy zapewnić roślinom wodę, to nalewamy do miski sporą ilość wody (1 litr tygodniowo odliczamy na wyparowanie). Stawiamy miskę wyżej niż roślinę, następnie wciskamy w ziemię w doniczce grubą, wełnianą nić, a drugi jej koniec doprowadzamy na dno miski, dowiązując do niej kamień.
Przesadzanie roślin doniczkowych
Do przesadzania co roku nadaje się: zielistka, diffenbachia, asparagus, papirus, bilbergia.
Do przesadzania co 2 lata nadaje się: paproć, szeflera, grubosz drzewiasty, róża chińska, fatsja, fikus, fashedera, araukaria, aspidistra, bagennwilla.
Do przesadzania co 4 lata nadaje się: palma, dracena, monstera, pandom, oleander, kencja.
Pelargonie przesadzamy na wiosnę.
Kwiat do większej doniczki przesadzamy wtedy, gdy korzonki wychodzą przez otwór odpływowy doniczki, lub na jej dnie leży gruby zwój korzeni.
Kwiaty cięte
Kwiaty cięte dłużej zachowują piękny wygląd, jeśli do wazonu wrzucimy miedzianą monetę.
Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli do wazonu wrzucimy odrobinę soli i cukru (pół łyżeczki na litr wody) lub tabletkę aspiryny.
Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli w wazonie będziemy utrzymywać niski poziom wody.
Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli codziennie zmienimy im wodę i umyjemy naczynie, w którym stoją.
Kwiaty dłużej zachowują świeżość, jeśli ich łodygi obetniemy ukośnie i pod wodą, wtedy nacięte komórki roślin natychmiast wchłaniają wodę.
Fiołek cięty będzie trwalszy, gdy przed wstawieniem do wody przytniemy go o 1 centymetr.
Bez i chryzantemy będą trwalsze, gdy przytniemy je ukośnie i na kilka sekund zanurzymy końce kwiatów we wrzątku.
Gerbery, goździki i frezje będą trwalsze, gdy w końce łodyg wbijemy kilka szpilek lub zapałkę z siarką.
Lilie, amarylisy, glorioza i storczyki będą trwalsze, gdy nad pylnikiem rozpylimy lakier do włosów.
Chabry, astry, lewkonie i niezapominajki będą trwalsze, gdy wstawimy je do wody z lekko przyciętymi, dobrze umytymi korzeniami.
Goździki są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, dobrze znoszą zarówno suche, ciepłe powietrze jak i przymrozki do -2°C.
Umieszczenie końców łodyżek w wydrążonym ziemniaku, pozwoli przewieść kwiaty na większą odległość.
Przed wstawieniem kwiatów do wazonu usuwamy wszystkie zbędne liście z dolnych łodyg oraz boczne rozgałęzienia.
Nie stawiamy kwiatów w przeciągu, gdyż powodują one szybkie ich wysychanie i utratę ładnego wyglądu.