Sprawdzone domowe sposoby

Przechowywanie żywności bez lodówki

Poniżej prezentujemy stare i wypróbowane metody przechowywania żywności, gdy nie mamy dostępu do lodówki.

JAJKA przechowujemy w soli, trocinach, słomie lub piasku. Możemy je konserwować zalewając wodą wapienną. Znany jest też sposób konserwowania jaj przez dokładne pociągnięcie skorupek tłuszczem (wazeliną lub parafiną). Zawsze układamy jaja zwężonym końcem w dół.

MASŁO - aby długo przechowywać w świeżym stanie, należy przerobić soloną wodą i ułożyć ściśle w kamiennym garnku. Na talerz lub miskę należy nalać zimnej wody. Garnek z masłem odwrócić do góry dnem i wstawić w tę wodę. Wodę często zmieniać.

MASŁO ZJEŁCZAŁE - usuwanie zapachu. Zjełczałe masło zalać słodkim mlekiem i przerobić łyżką w ciągu. 20 minut. Następnie odstawić na kilka godzin. Mleko zlać, masło kilkakrotnie przepłukać najpierw wodą soloną, a następnie czystą.

SER BIAŁY - zapobieganie gliwieniu. Biały ser latem należy zawijać w liście orzecha włoskiego, porzeczek lub chrzanu.

SERY ZOŁTE - możemy przetrzymać dwa, trzy dni w szczelnym opakowaniu.

MIĘSO - cielęcinę, biały drób. mięso królika zalewamy kwaśnym mlekiem lub serwatką. Można też przez okres trzech dni przechowywać, okładając liśćmi pokrzywy lub chrzanu. Wieprzowinę peklujemy w słonej zalewie (trzy do sześciu dni).

Baraninę, dziczyznę i wołowinę przechowujemy w zalewie octowej z przyprawami. Mięso usmażone układamy w wekach, zalewamy smalcem i pasteryzujemy trzykrotnie, co 24 godziny.




Pokrewne tematy: