Sprawdzone domowe sposoby

Zalety i rodzaje gotowania

Gotowanie, czyli ogrzewanie produktu we wrzącej wodzie to najprostsza i najpopularniejsza metoda stosowana w naszej kuchni. Sporządzamy w ten sposób potrawy z prawie wszystkich grup produktów - z warzyw, owoców, roślin strączkowych, kasz, mąki oraz mięsa. Gotujemy przede wszystkim zupy. Są zdrowe i pożywne. Pamiętajmy jednak, że im bardziej produkty są rozdrobnione, tym więcej tracą składników odżywczych, a im dłużej gotujemy - tym większe są straty białka, witamin i związków aromatycznych. Przygotowując zupę zachowamy wiele wartościowych składników, jeśli rozdrobnione warzywa najpierw krótko poddusimy w małej ilości tłuszczu, a potem uzupełnimy bulionem. Nie usuwajmy piany zbierającej się na powierzchni zupy - jest to ścięte białko, cenne pod względem odżywczym. Jest kilka odmian gotowania:

Gotowanie w niskiej temperaturze

Jest najlepszą metodą w przypadku kasz, ryżu i owoców. Polega na wrzuceniu produktów na wrzątek, zmniejszeniu temperatury wody do 70-90°C i stałym utrzymywaniu jej na tym poziomie. Przygotowywana w ten sposób żywność traci mniej witamin i innych cennych składników, zawarta w niej skrobia pęcznieje, białko staje się lepiej przyswajalne.

Prużenie

Prużenie, czyli gotowanie w specjalnych, szczelnie zamykanych garnkach o grubym, wielowarstwowym dnie. Prużymy kasze (w niewielkiej ilości wody) oraz warzywa, owoce i mięso (bez wody, tylko w naturalnym soku).

Gotowanie w szybkowarze

Gotowanie w szybkowarze pozwala uzyskać wyższą temperaturę wody (110-120°C), co w połączeniu z ciśnieniem korzystnie skraca czas przygotowania dań - nawet o 70 proc. Dzięki temu straty witamin są mniejsze. Gotujemy w szybkowarze dodając nieco tłuszczu lub małą ilość wody.

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowywania potraw. Produkty umieszczamy na perforowanej wkładce lub w koszyczku zawieszonym tuż nad powierzchnią wrzącej wody. Warzywa, owoce i mięso solimy dopiero po ugotowaniu, by uniknąć wypływania soków. Nie giną wtedy cenne składniki. Można też w ten sposób odgrzewać gotowane potrawy. W ostatnich latach, gotowanie na parze stało się popularne dzięki upowszechnieniu się elektrycznych parowarów.




Pokrewne tematy: