Sprawdzone domowe sposoby

Tymianek

Znali go i cenili już starożytni Egipcjanie, dzisiaj znowu jest szalenie modny na świecie jako przyprawa do wszystkich mięsiw, sosów i zup. Aromat ma podobny do majeranku, dodaje się go do pieczeni baraniej i wieprzowej, umiarkowanie do pieczeni cielęcej, koniecznie do pasztetów. Tymiankiem można też powściągliwie aromatyzować potrawy z ziemniaków (ale nigdy młode), a nawet twarożek. Nadaje on potrawom miły aromat, pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Uważa się, że przyspiesza spalanie tłuszczów, trawienie białka, czyli - odchudza. Nie wolno jednak zjadać go zbyt wiele na raz. Tymiankowi przypisywano kiedyś własności ośmielania zakochanych, a w siedemnastym wieku we Francji znana była zupa piwna z dodatkiem między innymi polnego tymianku uważana za napój miłosny.

Jest to roślina trwała, którą obsadza się rabatki, ścina się całe ziele, wiąże w pęczki, suszy i proszkuje. Można też kupić w sklepach zielarskich.




Pokrewne tematy: