Sprawdzone domowe sposoby

Szczypiorek

Jest przyprawą o szerokiej skali zastosowania. Spożywa się go na surowo, drobniutko pokrajany. Pamiętamy, że jak wszystkie zioła zielone, szczypiorek (dokładnie umyty) kroimy nożem ze stali nierdzewnej, bezpośrednio przed spożyciem, na płytce szklanej lub porcelanowej (względnie deseczce zwilżonej wodą). Zalety zdrowotne szczypiorku zbliżone są do tych, jakie mają czosnek i cebula. Pobudza apetyt, dodaje potrawie pikantnego smaku i aromatu, ale mniej agresywnego od czosnku i cebuli. Na co dzień przygotowujemy ze szczypiorkiem kanapki wszelkiego rodzaju, twarożek i biały ser, jaja na miękko, na twardo, jajecznice i omlety, większość zup, sałat, sałatek i surówek, ziemniaki, sosy ze szczypiorkowym i zielonym na czele.

Szczypiorek jest osiągalny przez cały rok, hodować możemy go w skrzynce lub doniczce i stale mieć pod ręką tę zdrową przyprawę. Można go również mrozić.




Pokrewne tematy: