Sprawdzone domowe sposoby

Szałwia

Szałwia jest zdrową, łagodną i aromatyczną przyprawą o bardzo szerokim zastosowaniu - dziwić się należy, że w naszej kuchni stosują ją tylko nieliczni. Malutki dodatek suszonych lub świeżych listków szałwii nadaje wykwintny smak pieczeni cielęcej, baraniej, pieczonemu drobiowi (gęsi i kaczki), potrawom z ryb, potrawom z fasoli, zupie ziemniaczanej i grochowej. Proponujemy "niedzielną" pieczeń wieprzową naszpikować kilkoma listkami szałwii, a jeśli zdarzy się Wam kiedyś przyrządzić szaszłyk, nie zapominajcie od czasu do czasu przełożyć kawałeczki mięsa nadziane na rożen listkami szałwii.

Szałwia ma także (jak wszyscy wiemy) rozliczne właściwości lecznicze. Można ją uprawiać nawet w skrzynce na oknie, czy na balkonie.




Pokrewne tematy: