Sprawdzone domowe sposoby

Suszenie warzyw korzennych

Suszenie marchwi, buraków, pietruszki (korzenie), selerów najlepiej wykonać w następujący sposób.

Warzywa oczyszcza się z ziemi oraz odrzuca surowiec uszkodzony i zgniły. Warzywa bardzo starannie myje się, a następnie w celu zmiękczenia skórki parzy 1-3% wrzącym roztworem sody, spłukuje zimną wodą i usuwa skórkę. Tak oczyszczony surowiec kroi się w kostkę 5X5X5mm, a jeszcze lepiej siatkuje w jak najcieńsze plastry długości kilku centymetrów (lub kroi w krajalnicy z obrotową tarczą z nacięciami), umieszcza na sitach i obgotowuje (blanszuje) przez zanurzenie sit z surowcem w naczyniu z gorącą wodą (lub na parze) w ciągu 1-2 min. w temp. 80°C. Marchew i buraki suszy się najpierw w temp. 60°C, następnie podnosi się temperaturę do 70°C i pod koniec suszenia obniża się ją do 55°C. Czas suszenia wynosi 4-6 godz; 1 kg suszu otrzymuje się z 11,5 kg surowca. Na 1 m² powierzchni sita układa się do suszenia 5-7 kg surowca.

Pietruszkę i selery suszy się w temp. 60°C, następnie temperaturę podwyższa się do 65°C i pod koniec suszenia obniża ją do 55°C. Czas suszenia wynosi 4-5 godz; 1 kg suszu otrzymuje się z. 13,5 kg surowca.




Pokrewne tematy: