Sprawdzone domowe sposoby

Przetwory warzywne

Przedstawiamy poniżej garść porad dotyczących przygotowywania i przechowywania warzyw.

Buraczki

  • Buraczki nie stracą koloru, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy odrobinę cukru.
  • Buraczki, przygotowywane na ćwikłę, gotujemy bez strugania a po ugotowaniu zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie - teraz skórka odchodzi niemalże sama.

Cytryna

  • Cytryna pokrojona, ułożona na porcelanowym talerzyku, posypanym solą, utrzymuje świeżość.
  • O dojrzałości cytryny decyduje wielkość i potysk skórki. Kolor nie ma wpływu na jej dojrzałość.
  • Kupujmy cytryny ciężkie, z błyszczącą i cienką skórka.
  • Środki konserwujące, pokrywające skórę cytryny, usuwamy szorując ją szczoteczką w gorącej wodzie.
  • Przed wyciskaniem soku z cytryny należy włożyć ją na 5 minut do gorącej wody.
  • Cytryny należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu - najlepiej na najniższej półce lodówki.
  • Przed wysychaniem chroni cytrynę papierowa serwetka.
  • Wysuszoną cytrynę można odmłodzić zanurzając ją, na pół godziny, w gorącej wodzie.

Fasola

Fasola gotuje się szybciej, gdy zalewamy ją zimną wodą i zaraz stawiamy na ogniu, a po zagotowaniu podlewamy zimną wodą - czynność powtarzamy 2-3 razy. Po 30-40 minutach fasola jest gotowa.

Groszek

  • Groszek nie staje się matowy, lecz zachowuje w trakcie gotowania swój zielony kolor, gdy do garnka wrzuci się kostkę cukru.
  • Groszek szybko ugotujemy, gdy podczas gotowania wsypiemy szczyptę sody.
  • Groszek szybko ugotujemy, gdy zamiast moczyć go całą noc, pogotujemy 3-5 minut, następnie zostawimy na godzinę w tej samej wodzie, po czym gotujemy godzinę.

Kapusta

  • Kapusta podczas gotowania nie będzie kipiała, gdy dodamy do niej jakiegoś tłuszczu, który utworzy kożuch.
  • Kapusta podczas gotowania nie wydziela przykrego zapachu, gdy dodamy do niej pół kromki chleba.
  • Czerwona kapusta zachowa swój kolor, kiedy w trakcie gotowania dodamy łyżkę ciepłego octu.
  • Kapusty nie kładziemy obok zielonej papryki, bo zżółknie i straci smak.
  • Kapusty pekińskiej również nie kładziemy w pobliżu strąków dojrzałej papryki, bo także szybko zwiędnie i zżółknie.
  • Szkodniki spośród liści kapusty usuniemy, gdy przed pokrojeniem warzywo włożymy, na kilka minut, do gorącej, osolonej wody, a następnie opłukamy pod bieżącą wodą.

Kukurydza

Kukurydza będzie smaczniejsza i bardziej miękka, gdy, do gotującej się wody, dodamy łyżkę zagotowanego mleka i łyżkę cukru.

Marchew

Marchew ugotuje się szybciej, gdy podczas gotowania, dodamy do niej odrobinę masła.

Ogórki

  • Ogórki zachowają dłużej świeżość, gdy wstawimy je do wody końcami, którymi były przyrośnięte do łodygi.
  • Korniszony nie będą pleśniały, gdy do naczynia, w którym je kisimy, włożymy w małym woreczku gorczycę.
  • Kiszone ogórki będą smaczniejsze, gdy do stoika włożymy 2-3 liście wiśni lub winogrona.
  • Sałatka z ogórków nie straci smaku, gdy pokrojone ogórki wcześniej posolimy, a następnie odlejemy z nich sok.
  • Ogórki, położone obok czerwonego pomidora, szybko zżółkną, staną się miękkie i niesmaczne.

Papryka

  • Papryka, smażona na tłuszczu, nie zgorzknieje, jeśli, przed dodaniem jej do naczynia zdjętego z ognia, zostanie dodana gorąca woda.
  • Sproszkowanej papryki nie należy dosypywać do wrzących potraw, gdyż traci wartość i staje się gorzka.

Pietruszka

  • Zielona natka dłużej zachowa świeżość, gdy obetniemy korzonki pietruszki.
  • Natka pietruszki, umyta, pokrojona, wsypana do słoika i zamrożona, może być używana przez długi okres czasu.
  • Pietruszka położona obok pomidora, szybko więdnie i żółknie.

Pomidory

  • Pomidory będą smaczniejsze z odrobiną cukru.
  • W ciemnym pomieszczeniu, na wpół czerwone pomidory, szybciej dojrzeją.
  • Pomidory, dla dzieci i osób starszych, obieramy ze skórki, gdyż mogą wywołać ból żołądka.

Rzodkiewki

Rzodkiewki ożywiamy wkładając je liśćmi do zimnej wody.

Sałata

  • Sałatę ożywiamy, zanurzając ją w jednym litrze ciepłej, osłodzonej 2 łyżeczkami cukru, wody. Można też dodać sok z połówki cytryny i na kilka minut włożyć sałatę.
  • Sałata nie straci smaku i witamin, gdy zamiast kroić, będziemy ją rwać.
  • Liście sałaty dobrze jest przed umyciem rozdzielić.
  • Liście sałaty nie będą wiotczały, gdy nie będziemy sypać soli bezpośrednio na sałatę, lecz dodamy ją do sosu lub zaprawy użytej do sałaty.
  • Sałaty nie kładziemy w pobliżu dojrzałych pomidorów, gdyż szybko zżółknie, straci świeżość i smak.

Seler

  • Seler należy gotować w całości i wyjąć przed podaniem potrawy
  • .
  • Gotowany seler nie ściemnieje, jeśli skropimy go kiloma kroplami cytryny.

Które warzywa nie powinny rosnąć blisko siebie a dla których jest to wskazane

  • Cebula i czosnek posadzone przy truskawkach, chronią je przed występowaniem szarej pleśni.
  • Cebula i czosnek źle rosną w sąsiedztwie roślin strączkowych.
  • Cebula i marchew najlepiej rosną obok siebie, zabezpieczając się wzajemnie przed chorobami.
  • Pory, pietruszka, sałata, pomidory, buraki,selery, maliny i róże najlepiej rosną w sąsiedztwie cebuli.
  • Ogórki najlepiej rosną w sąsiedztwie koperku, nie lubią natomiast towarzystwa rzodkiewek i pomidorów.




Pokrewne tematy:


Kategorie: