Sprawdzone domowe sposoby

Przetwory warzyw i grzybów

Trudno sobie wyobrazić dzisiaj współczesna kuchnię bez warzyw. Spożywamy je codziennie i to w całkiem sporych ilościach. Najczęściej stanowią one dodatek np. do zup czy mięs ale także są one podstawowym składnikiem wielu potraw.

Niestety, świeże warzywa dostępne są tylko w okresie letnim, niektóre także na wiosnę i jesienią. Ludzie juz dawno nauczyli się przechowywać warzywa tak aby były one dostępnę także poza okresem ich wegetacji.Dobrze udaję się przechowywanie jarzyn korzeniowych (najczęściej przechowuje się je w kopcach) czy ziemniaków. Gorzej sprawa wygląda z warzywami miękkimi czy zielonymi. Tutaj w praktyce w grę wchodza jedynie przetwory i mrożonki.

Przetwory warzywne można dzisiaj bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym przez okrągły rok. Niemniej jednak, godne polecenia jest własnoręczne przygotowanie przetworów - jest to tańsze, wiemy jakich składników użylismy, na pewno też lepiej smakuje (choćby dlatego, że sami je przygotowaliśmy).Podamy w tej sekcji kilka sposobów na przechowywanie warzyw i grzybów, podamy sposoby ich suszenia, marynowania, kiszenia.




Kategorie: