Sprawdzone domowe sposoby

Pikle staropolskie

Potrzebne produkty: bardzo dojrzałe lub lekko przejrzałe ogórki, kilka lasek chrzanu, biała gorczyca, ang. ziele i pieprz ziarnisty.

Przygotowujemy zalewę według proporcji: dwie szklanki octu, cztery szklanki wody, liście laurowe, ziarna kolendry, dwie kopiaste łyżki cukru. Do przesypania pikli potrzebna będzie sól szara, kamienna, lub sól jodowa.

Sposób przygotowania: ogórki obieramy, rozkrawamy na wąskie pasy, usuwamy miąższ i ziarna, solimy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce - na całą noc. Następnego dnia odsączamy na sicie, odciskamy nadmiar soku w ściereczce i układamy w słojach, przesypując ziarenkami gorczycy i wiórkami chrzanu. Gotowe płaty zalewamy chłodną zalewą, wierzch słoika nakrywamy celofanem, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy przez 20 min. w temperaturze 85°C. Po zakończeniu procesu pasteryzacji słoiki wyjmujemy. Zimne ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Pikle znakomicie smakują same, są także wyjątkowo ciekawym dodatkiem smakowym do wszelkiego rodzaju pikantnych sałatek, surówek oraz zimnych sosów, przygotowanych na bazie majonezu.




Pokrewne tematy: