Sprawdzone domowe sposoby

Pikle mieszane

Przepis: Na 50 dkg korniszonów bierze się 20 dkg marchwi, 20 dkg kalafiorów, 20 małych cebulek, 20 małych grzybków, 20 dkg fasoli szparagowej, 20 dkg groszku zielonego, 0,5 dkg ziela angielskiego, 0,5 dkg pieprzu, 0,5 dkg gorczycy, 4 listki laurowe i 1 litr octu 6-procentowego. Można również dodać ząbek czosnku lub paprykę.

Jarzyny myje się, kalafiory dzieli na części, a marchewkę i fasolkę kroi się na skośne kawałki. Każdą jarzynę obgotowuje się osobno w wodzie lekko osolonej. Ocet rozcieńczony wodą (5 szklanek octu, 1 szklanka wody z dodatkiem 5 dkg cukru) zagotowuje się z cebulą i przyprawami. Do wrzącego octu wrzuca się jarzyny i zagotowuje ponownie. Korniszony układa się w słoju przekładając cebulkami, grzybkami i przyprawami. Następnie zalewa się octem tak, aby pikle były przykryte.




Pokrewne tematy: