Sprawdzone domowe sposoby

Pikle łagodne

Potrzebne produkty: bardzo dojrzałe lub lekko przejrzałe ogórki, dwa średniej wielkości korzenie chrzanu.

Proporcje składników: dwie szklanki octu, pięć szklanek wody, dwie szklanki cukru, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zielone baldachy kopru, biała gorczyca.

Przepis: obrane ogórki dzielimy na pasy, usuwamy miąższ i pestki, przesypujemy solą, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce - na całą dobę. Następnego dnia płaty bardzo dokładnie odsączamy na sicie, wycieramy do sucha ściereczką i układamy w słojach. Podczas układania przesypujemy dość obficie wszystkimi przeprawami, kładziemy wiórki świeżego chrzanu a na wierzch baldachy kopru. Ocet z wodą i cukrem lekko podgrzewamy, stale mieszając. Gdy składniki dobrze się połączą, zalewamy przygotowane w słojach ogórki, zamykamy celofanem, zakręcamy wieczko i pasteryzujemy w kociołku wyłożonym starymi gazetami - w temp. 85°C - przez 15 min. Trzymamy w kociołku jeszcze przez 15 min., następnie, przy pomocy grubej rękawicy, wyjmujemy i studzimy. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Znakomite jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i jako składnik wielu lekko pikantnych sałatek.

Pikle według tego przepisu są bardzo łagodne w smaku i aromatyczne. Z dodatkiem utartego jabłka, cebuli i śmietany, wspaniałe - jako sałatka do mięs i wędlin i pasztetów.




Pokrewne tematy: