Sprawdzone domowe sposoby

Pieczenie

W gorącym (100 - 200°C) piekarniku powietrze ogrzewa produkt ze wszystkich stron. W pierwszej fazie pieczenia na powierzchni powinna utworzyć się pachnąca skórka, w drugiej - potrawa wewnątrz ma się stać miękka i wilgotna. Dlatego temperatura musi być najpierw wysoka, a po zrumienieniu - niższa. W ten sposób przyrządzamy mięso, zapiekanki, ziemniaki w mundurkach, buraki. Ciasta możemy wzbogacać w zdrowe dodatki, takie jak otręby, nasiona słonecznika lub dyni, orzechy, suszone kiełki, a nawet marchew. Dobrze upieczone potrawy zachowują wysoką wartość odżywczą i są często zalecane w żywieniu dietetycznym. Pieczone mięso (zwłaszcza w folii) jest miękkie i soczyste, zawiera znacznie mniej tłuszczu, który wytapia się podczas tego procesu. Jeśli jednak zastosujemy zbyt wysoką temperaturę i będziemy utrzymywać ją za długo, potrawa stanie się wysuszona i twarda, jej masa może się zmniejszyć nawet o połowę. Wówczas straty białka oraz witamin z grupy B będą bardzo duże.




Pokrewne tematy: