Sprawdzone domowe sposoby

Ogórki konserwowe

Przepis: na 10 kg ogórków bierze się 4 dkg kopru zielonego, 3-4 sztuki cebuli szalotki, 2 ząbki czosnku, 1 listek laurowy, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu zwykłego (lub tureckiego), 3 dkg chrzanu (wióry), 2g majeranku.

Zalewę przygotowuje się biorąc na 1 litr wody 3 dkg soli, 2 dkg cukru, 1/5 szklanki octu do marynat.

Konserwuje się ogórki małe (8-10 cm), lub większe (9-11 cm), zdrowe, jędrne, zupełnie zielone. Po dokładnym wymyciu i oczyszczeniu układa się je pionowo w weckach, przekłada przyprawami i wlewa zalewę. Szczelnie zamknięte słoiki pasteryzuje się w temp. 90°C, w ciągu 40-50 min.




Pokrewne tematy: