Sprawdzone domowe sposoby

Ogórecznik

Jest to roślina, której liście mają przyjemny, korzenny smak, służą jako przyprawa do wielu dań: szpinaku, zielonej sałaty, włoskiej kapusty. Dodajemy go też do odbarwiających się w gotowaniu zielonych jarzyn. We Francji używa się go nie tylko jako przyprawy, ale pije się jako smaczną herbatę.

Roślina ta ma także własności lecznicze. Naparem z ogórecznika można leczyć trądzik, otyłość. Mówi się także o właściwościach odmładzających - przeprowadza się wiosenne kuracje "na urodę" (pije się sok ogórecznika z sokiem pokrzywy dodając do ćwierć szklanki soku pokrzywy 10-30 g soku ogórecznika. Pije się 1-2 takie porcje dziennie.

Ogórecznik nie ma specjalnych wymagań co do gleby, klimatu czy pielęgnacji, a raz posiany, sam wysiewa się jesienią i rośnie na nowo wiosną.




Pokrewne tematy: