Sprawdzone domowe sposoby

Mięta

U nas stosunkowo rzadko stosowana jest w kuchni (może za wyjątkiem deserów), ale na przykład w Anglii, do baraniny duszonej czy gotowanej dodaje się sos miętowy (suszone, sproszkowane listki mięty miesza się z odrobiną wody, by powstała gęsta papka, zaprawia się sokiem z cytryny i sos gotowy). Listek mięty dodajemy do pieczeni baraniej by podnieść jej atrakcyjność. Lubimy zielony, miętowy likier (sztucznie barwiony).

Bardziej znane są lecznicze właściwości mięty. Herbata z mięty łagodzi migrenę, likwiduje małe niedyspozycje przewodu pokarmowego. Wszelkiego rodzaju miętowe cukierki działają orzeźwiająco.

Sos miętowy do zimnych wędlin (świetny do salcesonu): filiżankę octu winnego lub estragonowego zagotować z łyżką drobno posiekanych listków mięty. Wymieszać z 4 łyżkami przegotowanej wody i łyżeczką cukru, oziębić i podawać.




Pokrewne tematy: