Sprawdzone domowe sposoby

Lecso (leczo) węgierskie

Lecso jest to przyprawa pomidorowo-paprykowa, którą dodaje się do różnych potraw, np. do gulaszu, mięsa, kury, ryb itp.

Przepis na leczo: na 1 kg pomidorów bierze się 2,5 kg papryki. Pomidory (dojrzałe i bez wad) kroi się w plasterki, a obrane i umyte żółte papryki - w cienkie paski. Wszystko razem wrzuca się na rozgrzany olej sojowy (kilka łyżek) i dusi, aż masa zmięknie. Ostudzoną masę wkłada się do słoików (wecków lub słoików z zakręcaną pokrywką) i na wierzch nalewa warstwę smalcu (grubości 2 cm). Słoje zamyka się i gotuje na parze 25-30 min. W tym celu do dużego garnka z wodą wstawia się mniejszy garnek z ustawionymi na podstawie słojami. Wodę w dużym garnku gotujemy pod przykryciem. Powstająca para ogrzewa zawartość słoi.

Przed użyciem lesco dodajemy do niego cebuli i razem dusimy.




Pokrewne tematy: