Sprawdzone domowe sposoby

Korniszony

Przepis na korniszony: Na 1 kg korniszonów (długości 3-7 cm) bierze się 5 sztuk cebuli szalotki, 5 sztuk liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 0,5 dkg kminku, 1 dkg gorczycy, pół korzenia chrzanu, 1 dkg kopru (nasiona).

Zalewę przygotowuje się z 1 litra 6-procentowego octu, 3 dkg cukru i 2 dkg soli. Ocet z cukrem i solą podgrzewa się do temp. 80°C.

Małe, świeże, twarde ogóreczki moczy się przez 24 godz w 35-procentowym roztworze soli kuchennej. Następnie dokładnie odsącza się i moczy w wodzie (24 godz). Po osuszeniu układa się w weckach i wlewa zalewę. Następnie słoiki zamyka się szczelnie i sterylizuje w temp. 100°C w ciągu 10 min.

Inny przepis na korniszony

Potrzebne produkty: najmniejsze ogóreczki (nieco więcej, jak kilogram) cztery szklanki wody, szklanka octu, szklanka białego, słodkiego wina (gdy nie mamy wina, dodatkowa szklanka wody, ale z winem są znacznie smaczniejsze!) dwie płaskie łyżeczki soli, dwie kopiaste łyżki cukru, duży liść laurowy, ang. ziele, ziarna czarnego pieprzu, dwie łyżki białej gorczycy, małe cebulki (po kilka na słoiczek) lub czerwona cebula, pokrojona na części, po dwa kawałki marchewki na słoik, łyżeczka nasion kolendry.

Sposób przygotowania: marchew zalewamy ciepłą wodą, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 3 min. Po tym czasie wrzucamy cebulki, zagotowujemy, zestawiamy z ognia. Po 10 min. cedzimy i przelewamy na sicie zimną wodą. Do słoiczków nakładamy idealnie czyste ogóreczki, marchew, cebulę oraz liście laurowe. W emaliowanym rondelku zagotowujemy wodę z octem i winem, dodajemy sól, cukier i pozostałe przyprawy, zagotowujemy. Wrzątkiem zalewamy ogóreczki uważając, by przyprawy byty rozłożone równomiernie we wszystkich słoiczkach. Na wierzch kładziemy krążek celofanu, stoik szczelnie zamykamy i ustawiamy w kociołku wyłożonym starymi gazetami. Zagotowujemy, trzymamy przez 10 min. pod przykryciem i za pomocą grubej rękawicy, wyjmujemy słoiki i ustawiamy na tacy do zupetnego wychłodzenia. Zimne wycieramy do sucha i ustawiamy w suchym i chłodnym miejscu. Wspaniałe, szczególnie, jako dodatek do wszelkiego rodzaju pikantnych sałatek a także, jako składnik sosu tatarskiego czy gorącego sosu korniszonowego. Jest to przepis na 5-6 słoików.




Pokrewne tematy: