Sprawdzone domowe sposoby

Koper

Koper - w kuchni polskiej zadomowił się od wieków, wielkim amatorem kopru był Mikołaj Rej, w swoim pełnym praktycznych rad dziele pt. "Żywot człowieka poczciwego" zaleca dodawanie kopru nawet do ćwikły. Koperkiem posypujemy ziemniaki (nie tylko młode), mizerię, sałatkę z pomidorów, dodajemy go do gotowanej, młodej kapusty itp. Dodaje się go w ostatniej chwili, do wielu zup, a sos koperkowy ¶wietny jest do gotowanej wołowiny, węgorza z wody, jaj na twardo. Klasyczne w kuchni polskiej zestawienie koper-czosnek nadaje domowym, kiszonym ogórkom ich niepowtarzalny smak i zapach. Koper jest bogaty w witaminę C, w makro i mikroelementy, zawiera dużo żelaza, wapnia, magnezu, fosforu. Stosowany jest w ziołolecznictwie.




Pokrewne tematy: