Sprawdzone domowe sposoby

Kolorowe pikle

Przepis na 10 słoiczków (po 0,3 litra). Potrzebne produkty: małe pomidorki - zielone i czerwone, fasolka szparagowa (mogą być różne gatunki fasolki, także fasola granatowa) małe ogóreczki, małe cebulki, czerwona papryka, także papryka zielona i żółta, marchewka, kalafior.

Sposób przygotowania: pokrojoną w dekoracyjne krążki marchew, kalafior podzielony na różyczki i fasolę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie, przez 5-7 min., cedzimy na sicie lub wyjmujemy cedzakową tyżką. Do słoiczków nakładamy jarzynki - pomidorki, ogóreczki, cebulki i pokrojone w paseczki papryki surowe. Jarzyny układamy tak, by wyglądały bardzo kolorowo. Dodajemy po kilka ziarn pieprzu, ang. ziele, kawałeczek laurowego listka oraz ziarna gorczycy. Zamiast gorczycy, możemy dać, do każdego słoiczka, kilka piórek świeżego koperku. Pięć szklanek wody łączymy ze szklanką octu, dodajemy dwie płaskie tyżki soli, dwie kopiaste tyżki cukru lub trochę więcej - do smaku i mieszamy, lekko podgrzewając, by składniki się połączyły. Letnią zalewą zalewamy ułożone w słoiczkach jarzynki, na wierzch kładziemy krążek celofanu, szczelnie zamykamy, ustawiamy słoiczki w kociołku wyłożonym starymi gazetami i gotujemy na niewielkim ogniu (woda w kociołku powinna tylko lekko bulgotać) przez 15 min. Po zdjęciu z ognia, przy pomocy grubej rękawicy, wyjmujemy słoiczki, odstawiamy do wystudzenia, wycieramy do sucha i ustawiamy w chłodnej i ciemnej piwnicy. Pikle podajemy jako samodzielną, pikantną przystawką do mięs, wędlin, pasztetów, dań mięsnych i rybnych w galarecie. Są wspaniałe, delikatne w smaku a przy tym pięknie się prezentują.




Pokrewne tematy: