Sprawdzone domowe sposoby

Przechowywanie warzyw w piwnicy

W każdym domu istnieje potrzeba przechowywania pewnej ilości produktów żywościowych, w tym także ziemniaków, warzyw i owoców. Bardzo przydatna do tego celu będzie piwnica. Musimy ją więc odpowiednio zagospodarować. Potrzebne nam będą kosze i skrzynie na warzywa i owoce, a także półki i regały na których ustawiać będziemy słoiki z przetworami. Potrzebna też będzie przegroda na ziemniaki.

Piwnica w której przechowywać będziemy żywność powinna być:

  • chłodna
  • dobrze przewietrzona,
  • zaopatrzona w światło elektryczne,
  • dobrze zabezpieczona przed robactwem i gryzoniami.

Przed złożeniem w piwnicy warzyw i owoców trzeba zrobić w niej porządek - dokładnie zalepić wszystkie dziury i szczeliny, oczyścić całe pomieszczenie, wybielić ściany i sufit świeżo gaszonym wapnem. Wszelkie sprzęty dokładnie myjemy i suszymy najlepiej w słońcu.

W piwnicy potrzebna jest dobra wentylacja (przez okienko lub wywietrznik), aby utrzymać w niej odpowiednią temperaturę, najlepiej od 1°C do 4°C.

Duże znaczenie ma odpowiednia wilgotność, bo w zbyt wilgotnym pomieszczeniu warzywa gniją, a gdy jest zbyt sucho - więdną.

Jak sprawdzić czy wilgotność w piwnicy jest odpowiednia ? Wilgotność możemy sprawdzić w prosty sposób. Zostawiamy w piwnicy na kilka dni zwykłą gazetę, gdy jest zbyt wilgotno, gazeta nasiąka wodą, gdy jest zbyt sucho, papier szeleści.

Jak temu zaradzić? W pierwszym przypadku stawiamy w piwnicy skrzynkę z gaszonym wapnem, które pochłania wilgoć, w drugim przypadku podłogę skrapiamy wodą co jakiś czas lub ustawiamy na niej naczynia z wilgotnymi trocinami, czy piaskiem.

Zasady przechowywania warzyw w piwnicy:

  • Ziemniaki, warzywa i owoce przeznaczone na zimę starannie przebieramy, usuwając uszkodzone.
  • Pietruszkę, marchew i selery możemy przechowywać w skrzynkach napełnionych piaskiem, lub też układamy je w pryzmy. Aby piasek i warzywa nie rozsypywały się, możemy ogrodzić taką pryzmę deseczkami.
  • Każdy gatunek warzyw układamy oddzielnie.
  • Buraki i rzodkiew możemy również przechowywać w warstwie piasku.
  • Kapustę białą, czerwoną i włoską przechowujemy na półkach, najlepiej ażurowych, aby zapewnić dobre krążenie powietrza. Kapustę wcześniej oczyszczamy z zewnętrznej warstwy liści i przycinamy głąby do 2-3 cm długości.
  • Przetwory ustawiamy na półkach, wszystkie słoiki zaopatrujemy w etykietki z nazwą przetworu i datą jego wykonania. Co jakiś czas przeglądamy słoiki, sprawdzając, czy nie mają pleśni czy nie fermentują.
  • W naszej piwnicy powinno się znaleźć miejsce na kiszone ogórki i kapustę - znakomite i tanie źródło witaminy C.

Oczywiście, w nowym budownictwie trudno jest przechowywać zapasy w piwnicy, bo są one nagrzane, często pozbawione okienka albo zwyczajnie nie ma ich w ogóle. Nie możemy więc zgromadzić większych zapasów, ale na okres srogich mrozów zaopatrzmy się w niewielkie, ale konieczne ilości owoców, warzyw i ziemniaków.




Pokrewne tematy: