Sprawdzone domowe sposoby

Borowiki, rydze i kurki solone

Z borowików solonych można przygotować szereg innych produktów. Małe grzyby soli się całe, natomiast,jeżeli grzyby są duże - tylko kapelusze. Po dokładnym oczyszczeniu i wymyciu blanszuje się je około 15 min w dobrze osolonej wodzie (3dkg soli na 1 litr wody) z dodatkiem niewielkiej ilości kwasku cytrynowego lub kwasku mlekowego. Obgotowane grzyby wrzuca się do zimnej wody w celu raptownego ostudzenia. Następnie układa się je w kamiennym naczyniu lub beczułce i zalewa solanką. Solankę otrzymuje się przez rozpuszczenie 20dkg soli w 1 litrze wody, zagotowanie i ostudzenie. Na wierzch kładzie się denko drewniane i przyciska kamieniem. Solanka musi stale pokrywać denko.

Przed użyciem borowiki moczy się przez 24 godz. w dwóch wodach, wkłada do słoików i zalewa, octem przegotowanym z przyprawami. Borowiki solone można również przyrządzić tak jak grzyby duszone.




Pokrewne tematy: