Sprawdzone domowe sposoby

Czosnek

Czosnek - używa się go do wielu dań. Każda gospodyni wie, że baranina, czasem wieprzowina, szpinak są o wiele lepsze z dodatkiem czosnku, a domowe wędliny muszą być z tą znakomitą przyprawą. Niektórzy jadają twarożek z czosnkiem (dodać soli i łyżkę śmietany), dodają do barszczu, żuru, kiszonych ogórków, można dodawać go nawet do jajecznicy.

Czosnek jest krewnym cebuli, ma sporo witamin i soli mineralnych. Już w starożytnej literaturze kulinarnej mamy wiele pochwał jego właściwości leczniczych i smakowo-aromatycznych. Lecznicze własności zawdzięcza allicylinie. Gotowanie i smażenie niszczy ją pozostawiając w potrawie jedynie charakterystyczny zapach. Czosnek posiada właściwości antybiotyczne, wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża ciśnienie. Trzeba jeść go mało, ale systematycznie. Jego zapach usuwają: zielona pietruszka, korzeń pietruszki, jabłko, bób surowy, ziarnka palonej kawy. W kuchni polskiej jest zbyt mało docenianą i zbyt rzadko stosowaną przyprawą.




Pokrewne tematy: