Sprawdzone domowe sposoby

Cebula

Cebula - w spisie żywności przydzielonej niewolnikom budującym egipskie piramidy, zajmuje poczesne miejsce jako produkt "dodający chęci do roboty". Nie tuczy, zawiera w 100 g zaledwie 35 kalorii. Obniża ciśnienie, działa wykrztuśnie, jest nieodzownym środkiem trawiennym przy wszystkich ciężkostrawnych rodzajach mięs (zawsze z pieprzem), koniecznym dodatkiem do surówek. Cebula ma również silne właściwości bakteriobójcze. Komu trawienie cebuli nastręcza trudności - powinien do niej stosować kminek, majeranek, pieprz prawdziwy lub ziołowy, powinien leczyć żołądek i wątrobę, a nie odstawiać cebuli (jeśli to tylko możliwe).

Rady dotyczące cebuli

Da się łatwo obrać z łusek, jeżeli ją dokładnie zmoczymy wodą. Najlepiej jest kroić cebulę w pobliżu palnika gazowego lub w przewiewnym miejscu (tak aby olejki eteryczne, które są powodem łzawienia oczu przy krojeniu cebuli, unosiły się szybko). Do konsumpcji cebuli zachęcać nie trzeba, ma wielu zwolenników i niezwykle różnorodne zastosowanie, jest wręcz w naszych kuchniach niezastąpiona.
  • Cebula usmaży się w krótszym czasie, jeśli od razu się ją osoli.
  • Cebula uzyska, w czasie smażenia, bardzo ładny kolor, gdy posypiemy ją sproszkowaną papryką.
  • Podpieczona cebula dodana do rosołu podnosi jego walory smakowe.
  • Zarumieniona na oliwie cebula, z niewielką ilością cukru,jest doskonałą przyprawą sosu pomidorowego.
  • Przekrojoną cebulę wystarczy posmarować masłem lub margaryną a nie straci smaku.
  • Przy krojeniu cebuli unikniemy łzawienia, jeśli obraną główkę cebuli opłuczemy w strumieniu zimnej wody lub, przed krojeniem, włożymy do lodówki na około 20 minut.
  • Cebuli nie kładziemy obok jabłek, gdyż straci swoją ostrość.
  • Pokrojonej cebuli nie wolno przechowywać dłużej niż 12 godzin, gdyż wtedy się utlenia i jest szkodliwa. Możemy ją wtedy wykorzystać do odświeżania przedmiotów złoconych lub z brązu.
  • Podczas krojenia cebuli w plastry ze środka cebuli wysuwają się jej środkowe warstwy, co utrudnia krojenie. Aby tego uniknąć, końcówkę cebuli - tę z której wyrasta szczypior - przekłuwamy szpileczką. Dzięki temu można kroić całą cebulę na równiutkie plastry.
  • Cebulę dobrze jest sparzyć przed użyciem do potrawy, a straci ostry smak i nieprzyjemny zapach .
  • Cebulę pozbawimy ostrego smaku i zapachu, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do gorącej wody, następnie do zimnej.
  • By drobno pokrojona cebula nie przypaliła się i nabrała ładnego koloru, należy ją najpierw obtoczyć w mące i potem smażyć.
  • Cebula najlepiej przechowuje się, jeśli powiesimy ją w wiankach, warkoczach, pęczkach lub siatce w suchym i przewiewnym miejscu.
  • Zapach cebuli i czosnku usuniemy zanurzając sztućce i talerze w osolonej wodzie.
  • Cebula nie będzie zostawiała przykrego zapachu na rękach jeśli po jej krojeniu przetrzemy ręce mocno solą, a następnie umyjemy.




Pokrewne tematy: