Sprawdzone domowe sposoby

Gatunki myszy

Mysz domowa

Występuje w całej Polsce. W lecie przebywa głównie na polach uprawnych i w ogrodach. Zimą przenosi się do zabudowań, chociaż może zimować również w polu. Mysz domowa ma ciało smukłe, głowę stosunkowo szeroką, o zaostrzonym pysku. Zęby przednie (siekacze) mają na wewnętrznej stronie schodkowate wcięcia, charakterystyczne dla tego gatunku. Uszy przygięte do przodu zwykle sięgają oczu. Stopy są krótkie i szerokie. Długość ogona wynosi 3/4 lub więcej długości reszty ciała. Okrywa włosowa na grzbiecie ma barwę szarą lub żółtawoszarą, na brzuchu kremową lub białopopielatą. Długość głowy i tułowia dochodzi do 11 cm. Mysz wydziela charakterystyczny znany wszystkim "mysi" zapach. Ciąża trwa około 21 dni. Samica rodzi 4-6 razy w ciągu roku. W miocie bywa po 3-8 młodych, które osiągają dojrzałość płciową w wieku 2-3 miesięcy. Mysz domowa żyje do 2 lat. Żeruje ona głównie w nocy. Żywi się owadami, ziarnem zbóż, warzywami, owocami oraz żywnością przechowywaną w magazynach i spiżarniach. Na miejscu żeru można znaleźć charakterystyczne odchody. Należy ją bezwzględnie zwalczać, gdyż oprócz tego, że zjada bardzo dużo produktów żywnościowych, dziesięć razy więcej zanieczyszcza, czyniąc je niezdatnymi do użytku.

Mysz polna

Występuje w całej Polsce, najliczniej na glebach wilgotnych i żyznych. Zamieszkuje ogrody, szklarnie, łąki, pola, brzegi lasów i zarośli. Na zimę przenosi się do stogów zboża, do stodół, do kopców z roślinami okopowymi. Mysz polna ma charakterystyczne ubarwienie: grzbiet ciała i boki szaro- lub żółtaworude z ciemną pręgą włosów przechodzącą wzdłuż całego grzbietu, spód ciała biały, wyraźnie odgraniczony od boków. Długość głowy i tułowia wynosi 10-12 cm, ogona 7-9 cm.Ciąża trwa 21-23 dni. Samica rodzi 3-4 razy w ciągu roku po 2-9 młodych, które uzyskują dojrzałość płciową po 2 miesiącach. Żyje do 1,5 roku. Mysz polna buduje nory proste, długie, położone płytko pod powierzchnią ziemi. Wykazuje duże przystosowanie do pożywienia dostępnego w każdej porze roku. Żeruje głównie w dzień. Na wiosnę żywi się wschodami traw i zbóż, latem owocami, nasionami, jagodami, marchwią, dynią, pomidorami, ogórkami itp., jesienią i zimą ziarnem zbóż i korą drzew, przechowywanymi w kopcach roślinami okopowymi. Zjada także rośliny uprawiane pod osłonami.Liczebność myszy polnej znacznie się waha. Niekiedy zdarzają się jej masowe pojawy i wówczas straty płodów rolnych mogą być znaczne.

Mysz zaroślowa

Występuje w całym kraju, poza krańcem północno-wschodnim i Tatrami. Zamieszkuje suche, prześwietlone słońcem, lasy i parki, zarośla i ogrody. Nie różni się wielkością od myszy domowej. Okrywa włosowa na grzbiecie i bokach ciała ma zabarwienie żółtawobrunatne, na spodzie ciała białawe. Na piersiach często występuje kremowa, podłużna plama. Uszy przygięte do przodu sięgają brzegu oczu. Stopy ma długie i wąskie. Długość głowy i tułowia wynosi 8-11 cm, ogona 7-10 cm.Ciąża trwa 21-23 dni. Samica rodzi 2-4 razy w okresie od kwietnia do października, po 1-8 młodych, które uzyskują dojrzałość płciową po 2 miesiącach. Żyje do 1,5 roku. Kopie głębokie nory z 2-3 otworami wlotowymi, przed którymi można znaleźć kopczyki piasku, pochodzącego z podglebia. Długość nory dochodzi do 1 m. Mieszka samotnie lub w koloniach. Porusza się skokami o długości 30-80 cm. Żywi się głównie owadami i nasionami. W zimie zjada pąki, młode pędy oraz korę drzew. Jesienią uszkadza owoce, wyjadając ze środka nasiona. Chętnie je orzechy laskowe oraz zjada cebulę tulipanów, hiacyntów, krokusów i lilii. Gromadzi zapasy pożywienia. Zimą może przechodzić do zabudowań i stodół.